Några viktiga näringsämnen i ägg

D-vitamin

D-vitamin är ett av få näringsämnen som vi svenskar har svårt att få tillräckligt av. D-vitamin finns mest i fet fisk men också i ägg. Vitaminet bildas också i huden när man är ute i dagsljus. I Sverige är solen inte tillräckligt stark under vinterhalvåret, därför behöver vi mer D-vitamin via maten än de som bor på sydligare breddgrader.

D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist hos barn kan ge deformerat skelett, rakitis (engelska sjukan). Vuxna kan få benuppmjukning, osteomalaci.

Ny forskning visar att D-vitamin kan spela en central roll för immunförsvaret och ha betydelse för tarmcancer, hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes. Även andra sjukdomstillstånd som kronisk smärta, autism och depression har satts i samband med D-vitaminbrist. Ägg är enligt Livsmedelsverket en bra källa till D-vitamin.
Ett ägg ger 11 procent av dagsbehovet.  

 

E-vitamin

E-vitamin är en effektiv fettlöslig antioxidant och skyddar vitamin A och D och gör att de fleromättade fettsyrorna inte bryts ned i vävnaderna. De anses bidra till cellmembranens men också de röda blodkropparnas stabilitet. Vitamin E är viktigt för ett normalt immunförsvar. Ägg är enligt Livsmedelsverket en bra källa till E-vitamin.
Ett ägg ger 35 procent av dagsbehovet.

 

 

Folat

Folat är ett vattenlösligt B-vitamin som är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och nybildningen av röda blodkroppar. Brist ger anemi eller blodbrist. Folat eller folsyra behövs också för att fostret ska utvecklas normalt under graviditeten. Låga halter folat i blodet vid graviditet ökar risken att få barn med ryggmärgsbråck.
Ett ägg ger 11 procent av dagsbehovet.

 

 

Selen

Selen (Se) är en antioxidant och ingår i många enzymer som skyddar cellerna mot fria radikaler och oxidation. Selen samverkar med vitamin E och deltar i immunförsvaret. Brist på selen har bland annat satts i samband med hjärtmuskelförändringar. Studier tyder också på låga selenintag kan öka vissa cancerformer såsom bröst-, lever- och hudcancer.
Den svenska kosten är förhållandevis fattig på selen. Undersökningar har visat att svensk kost ger
0,03-0,04 mg per dag hos vuxna. Dagligt rekommenderat intag är 0.045 mg.
Ett ägg ger 28 procent av dagsbehovet.


Vitaminer och spårämnen i ägg

Procent av dagligt rekommenderat intag, RDI, genomsnitt män och kvinnor 18-60 år
(Beräknade på normalstora ägg utan skal: Ägg, 63 gram, minus skal, 7 gram, ger 56 gram ägg)

 

 ÄMNE

 

 Rekommenderat 
dagligt intag
(RDI)

1 ägg, 56 g
som procent av RDI

2 ägg, 112 g
som procent av RDI

3 ägg, 168 g
som procent av RDI

 B6
 Milligram

 1,4

 3,6

7,2 

 11

 B12
 Mikrogram 

2,0 

37 

74 

111 

 Folat
 Mikrogram

325 

11 

21 

31 

 A-vitamin
 Retinolekvivalenter

800 

16 

33 

49 

 Riboflavin
 Milligram

1,5 

16 

33 

49 

 Vitamin D
 Mikrogram

7,5 

11 

21 

32 

 Vitamin E
 Milligram

35 

69 

104 

 Järn
 Milligram
 Kvinnor/Män

15/9 

6,3/10 

13/21 

19/31 

 Selen
 Mikrogram

45 

28 

56 

85 

 Jod
 Mikrogram

150 

11 

22 

32 

 Zink
 Mikrogram

18 

27 


Källa: Livsmedelsverket och Svenska Ägg, 2010-09-22  


Foto: ©iStockphoto/Torsten Schon