Konsten att tillaga ett perfekt ägg

Koka ägg 

Gott, smalt och nyttigt! Med förkokta ägg i kylskåpet blir det enkelt att göra hälsosamma val i vardagen - till frukost, mellanmål och lunch/middag.

Ingredienser
Valfritt antal ägg, vatten

Gör så här:
Lägg äggen i en kastrull och fyll på med minst 10 cm vatten. Värm vattnet tills det kokar. Använd en äggklocka för bästa resultat.

Hårdkokt ägg med fast gula: 6-7 minuter
Mediumkokt ägg med krämig gula: 3-5 minuter

Ett större ägg kräver lite längre koktid än ett litet. Häll bort vattnet från kastrullen. Spola ägget omgående I kallt vatten för att kokningen ska avstanna.


Steka ägg

Läckert och enkelt! Stekta ägg är lika gott på mackan och hamburgaren, som till pyttipannan.

Ingredienser
1 ägg, 2-3 teskedar fast matfett (margarin eller smör), eller 1 tesked vegetabilisk olja

Gör så här:
Lägg 2-3 teskedar margarin eller smör alternativt 1 tesked vegetabilisk olja i en stekpanna och låt stå medelhög värme. Knäck i ägget/äggen när matfettet fräst färdigt och fått en gyllengul färg. Stek ca. 1 minut per sida, eller till dess att äggvitan stelnat. Om du vill bli av med överskottsfett, lägg det färdigstekta ägget på en bit hushållspapper.


Pocherade ägg

Att pochera ägg är ett av de snabbaste och enklaste sätten att tillreda ägg med finess!  Ett tips är att använda riktigt färska ägg. Då är vitan fastare och ägget håller lättare ihop under pocheringen.

Ingredienser
1 ägg, vatten, salt, vinäger

Gör så här:
Fyll en stor kastrull med vatten. Lägg till en nypa salt och en skvätt vinäger. Värm vattnet så att det sjuder/kokar lätt. Knäck ett ägg på ett fat och tippa försiktigt över i det sjudande vattnet. Använd en äggklocka för bästa resultat.

3 minuter för en rinnande äggula
4 minuter för en krämig äggula
5 minuter för en fast äggula.

Lägg försiktigt över ägget på en bit hushållspapper för att ta bort överskottsvatten.


Äggröra

Äggröra är ett enkelt, gott och snabbt sätt att tillaga ägg! Bara att smaksätta efter egen smak,

Ingredienser (1 port)
2 ägg, salt och peppar, 2 teskedar mjölk (valfritt), 2 teskedar matfett

Gör så här:
Knäck äggen och häll i en bunke tillsammans med salt och peppar. Lägg till två teskedar mjölk för en lenare röra. Smält matfett i en teflonpanna på medelhög värme. Rör om äggröran så att den inte fastnar i botten under 1-2 minuter. Ta bort pannan från spisplattan när det mesta av äggröran har stelnat och fortsätt röra om under ca 30 sekunder till äggen stelnat.
Servera omedelbart!

Foto: ©iStockphoto/Andrey Levitskiy