4 skäl att välja svenska ägg

 1. Svenska ägg är salmonellafria.
  Svenska ägg är salmonellafria. Det innebär att du kan äta äggen råa eller halvkokta utan risk för att bli sjuk. Salmonellafria ägg är resultatet av många års framgångsrikt arbetet med att säkerställa en hög hygien och god kontroll genom hela produktionskedjan. Mer än 20% av alla ägg inom EU bär på salmonella av den sort som kan orsakar allvarlig magsjukdom. Därför rekommenderar de flesta EU-länder sina medborgare att alltid koka eller genomsteka äggen noggrant.
  >> Läs mer under Salmonellafrihet

 2. Svenska hönor lever under goda förhållanden.
  Sverige har världens mest ambitiösa djurskyddslagstiftning, som bygger på att djuren i så stor utsträckning som möjligt ska kunna få utlopp för sina naturliga beteenden. I Sverige har alla värphöns tillgång till sittpinne, rede och ströbad, vilket är minimikravet för god djurvälfärd. 60% av hönsen i Sverige går fritt i stora stallar – övriga bor i moderna burar anpassade efter hönans naturliga beteende och behov. Majoriteten av alla höns inom EU har inte möjlighet att få utlopp för sina viktigaste behov, så som att lägga ägg i rede, ströbada fjäderdräkten och sova på sittpinne. Alla ägg är stämplade med en kod, som visar produktionsland, produktionsform och produktionsplats (stallnummer). 
  >> Läs mer under Äggmärkning 

 3. Svenska höns får inga syntetiska tillsatser i fodret.
  Fodret till svenska värphöns innehåller inte antibiotika, hormoner eller syntetiska färgämnen. Har du tänkt på att ägg från många andra europeiska länder ofta har en intensivt färgad gula? Det beror på att inblandning av syntetiska färgämnen i hönsfoder ä tillåtet i de flesta EU länder. Svenskt hönsfoder är dessutom värmebehandlat för att hålla högsta möjliga hygienstandard genom hela produktionskedjan. Självklart förekommer heller ingen genmanipulation av fodret som ges till hönan.

 4. Svenska ägg bidrar till ett öppet landskap.
  Svenska höns får ett foder som till största delen består av svenskodlad spannmål. Svensk äggproduktion bidrar därmed till öppna landskap. På så vis skapas också viktiga arbetstillfällen, vilket är en förutsättning för en levande landsbygd.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Foto: ©Mocktail/Sara Hertzman Persson