Förvara äggen rätt

Förvaring av ägg hemma

Ägg är ett känsligt livsmedel och förvaring i kylskåp förlänger hållbarheten väsentligt. Eftersom skalet är poröst kan ägget suga åt sig lukt, smak och i värsta fall bakterier. Äggen förvaras bäst i sin kartong/äggförpackning. Starkt luktande livsmedel som t.ex. korv, fisk eller ost bör förvaras i burkar med lock om du har ägg i kylskåpet. Förvara alltid äggen med den trubbiga änden uppåt, så att luftblåsan hamnar överst och därmed kan förhindra kontakt mellan den med tiden uppåtflytande äggulan och skalet.

Äggkartongen ger information om bäst-före-datum för äggen, som enligt EU-regler är 28 dagar efter värpdagen. Svenska ägg som förvarats på rätt sätt har en hållbarhet som vida överstiger 28 dagar. Förvaringstemperaturen har störst inverkan på äggets hållbarhet. Ägg som förvaras i kylskåp, med den spetsiga sidan nedåt, håller sig färska i minst 2 månader.

Hårdkokta, hela ägg ska alltid förvaras i kylskåpet och bör förbrukas inom 5-7 dagar.


Förvaring av ägg i butik

EU s handelsnormer för ägg reglerar enbart hur äggen ska förvaras hos producenten, äggpackeriet och transporten däremellan. Det finns inga lagkrav som reglerar vid vilken temperatur äggen ska förvaras i butik. Däremot skall äggen fram t.o.m. försäljningstillfället förvaras rent, torrt och fritt från främmande lukter samt skyddas effektivt mot stötar och direkt solljus.