Symfoni på "ägghalvor" med tonfiskföra, laxröra, champinjon- och baconfräs


12 hårdkokta ägg

Skala äggen och skär av toppen och ställ i ägg koppar eller dela äggen i halvor.
Gör tre goda röror att toppa äggen med.

Tonfiskröra

1 brk tonfisk i olja (à 140 g)
1 schalottenlök
½ dl persilja, hackad
½ dl majonnäs
½ dl crème fraiche
1 msk citronsaft
Några droppar Tabasco
Salt
Nymalen peppar
Smörgåskrasse för dekoration
 
Häll av spadet från tonfisken. Skala och hacka schalottenlöken. Blanda ihop tonfisk, lök, persilja, majonnäs, crème fraiche, citronsaft och smaka av med några droppar Tabascosås samt salt och nymalen peppar. Toppa äggen med röran och dekorera med smörgåskrasse.

Laxröra

100 g varmrökt lax
1 schalottenlök
2 msk färsk dragon, hackad
1 msk gräslök, hackad
½ dl majonnäs
½ dl crème fraiche
1 msk citronsaft
Salt
Nymalen peppar
Dragon för dekoration

Finfördela laxen i en bunke. Skala och hacka schalottenlöken och lägg i bunken. Tillsätt dragon, gräslök, majonnäs, crème fraiche, citronsaft och smaka av med salt och peppar.

Toppa äggen med röran och dekorera med dragon.

Champinjon- och baconfräs

1 schalottenlök
½ pkt bacon (60 g)
75 g små champinjoner
2 msk persilja, hackad
Smör för stekning
Nymalen peppar

Skala och hacka schalottenlöken. Skiva baconet i fina strimlor. Skär champinjonerna i bitar. Värm en stekpanna med en klick smöra och stek löken mjuk, tillsätt bacon och champinjoner och fräs ihop tills baconet blir knaprigt. Tillsätt persiljan. Smaka av med peppar. Toppa äggen med fräset.

Recept: Annica Karlsson