4

Ägg benedict

Hollandaise

100 g smör
2 ägg gulor
1 msk vitt vin
1 msk citronsaft
Salt
Nymalen peppar


Smält smöret i en kastrull. Blanda äggulor och vin i en bunke. Koka upp vatten i en kastrull och låt sjuda på svag värme. Ställ bunken med äggulor och vin över det sjudande vattnet och vispa tills äggblandningen tjocknar, tillsätt smöret lite i taget under vispning. Tag såsen från värmen och smaka upp med citronsaft, salt och peppar.

Pocherade ägg

1 ½ l vatten
2 msk ättika
4 svenska ägg


Koka upp vatten och ättiksprit. Låt vattnet sjuda. Knäck ett ägg i taget i en kopp. Låt ägget glida ner i vattnet och låt det sjuda någon minut tills vitan är fast runt om men äggulan fortfarande lös. Ta upp ägget med hålslev och lägg det på hushållspapper för att torka.

Tillbehör

Mixad sallad, rökt skinka, vattenkrasse
4 skivor från en baguette


Lägg upp brödet på en tallrik och lägg på sallad, skinka och det pocherade ägget. Häll över hollandaise-såsen. Dekorera med vattenkrasse.

Recept: Annica Karlsson
Foto: Pepe Nilsson