4

Avokado- och äggsmörgås med gravad lax och het tomataioli

  • 4 skivor surdegsbröd
  • 2 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • ½ msk vinäger
  • 2 dl matolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk tomatpuré
  • ½ msk citronsaft
  • Salt och peppar
  • Några droppar Tabasco
  • 4 hårdkokta ägg
  • 2 avokado
  • 1 näve rucola sallad
  • ca 100 g gravad lax
  • ½ rödlök
  • 1 knippe dill
  • 1 citron
Vispa ihop äggulorna, senapen och vinägern. Tillsätt oljan i en tunn stråle, lite i taget.
Pressa i vitlöksklyftan och tillsätt tomatpuré och citronsaft, smaka av med salt, peppar och några droppar Tabasco.

Lägg brödet på en tallrik och bred på rikligt med tomat aioli. Skala äggen och dela i halvmånar. Skala och kärna ur avokadon och dela i bitar. Lägg på ägg, avokado, rucola sallad och lax. Skala och hacka löken fint strö över smörgåsen och dekorera med dill. Servera med en klyfta citron.

Recept: Annica Karlsson
Foto: Pepe Nilsson