Citrontartelett med maräng

Dessa citrontarteletter är lika goda med som utan maräng.
ca 20 tarteletter


Tarteletter

200 g rumsvarmt smör
1 dl socker
½ ägg
1 dl sötmandlar
5 dl mjöl

Skålla och skala mandeln. Mal den i en kvarn. Rör ihop smör och socker. Tillsätt ägg, mandel och mjöl. Knåda ihop till en deg och låt vila i kylen i 30 minuter.Smörj tartelettformarna och klä dem med degen. Grädda i 185 grader tills tarteletterna får färg. Låt kallna. Ta försiktigt ur dem ur formarna.

Citronkräm

150 g smör
300 g socker
100 g citron saft
Rivet skal av 2 citroner
3 ägg
15 g maizena

Koka upp smör, socker, citronsaft och skal. Vispa ihop äggen och sikta ner maizena mjöl, se till att inga klumpar finns kvar. Häll citron koket över äggen och vispa ihop. Häll tillbaks i kastrullen och låt koka i cirka 3-5 minuter under ständig omrörning tills krämen tjocknar. Sila krämen. Låt kallna.

Italiensk maräng

¾ dl vatten
150 g socker
100 g äggvita
1 tsk saft av pressad citron
50 g socker

Häll vattnet i en kastrull. Tillsätt 150 g socker och rör om. Koka ihop. Då sockret når ca 110 grader, börjar du vispa äggvita, citronsaft och 50 g socker, med elvisp till en fast maräng. När sockret når 122 grader häll sockerkoket över marängen och då under ständig vispning. Vispa på låg hastighet tills marängen är riktigt sval, det tar ca 10 minuter.
Lägg citronkrämen i en spritspåse och spritsa i tartelett formarna. Lägg marängen i en spritspåse och spritsa marängen på citronkrämen. Har du en gasolbrännare kan du bränna av marängen lite.

Recept: Annica Karlsson
Foto: Pepe Nilsson