4

Pressad färskpotatis och ägg smaksatt med brynt smör och matjessill

  • 200 g färskpotatis
  • 5 hårdkokta ägg, grovt delade
  • 60 g smör, brynt
  • 1 knippe gräslök, hackat
  • 4-6 matjessillfiléer
  • 1 bit pepparrot
  • 2 msk krasse
Koka potatisen och häll av vattnet, låt den ånga av och svalna lite. Mosa i sönder potatisen lite med gaffel och vänd i ägg, gräslök och smör. Smaksätt med salt och peppar, pressa hårt i t.ex. en rak sockerkaksform. Ställ in i kyl och låt den stelna. Skär sedan upp stavar och lägg upp på tallrik eller fat. Dela matjessillen och vänd runt den med riven pepparrot och krasse.

Tips: Låt den pressade potatisen stå framme en stund innan servering. Spara lite av det brynta smöret och slå över vid servering.

Recept: Krister Dahl, Executive Chef på Gothia Towers
Foto: Katja Ragnstam