4

Laxtartar gratinerad med sabayonne smaksatt med hovmästarsås

  • 200g gravad lax
  • 1 st schalottenlök, finhackad
  • 1 msk dill, hackad
  • 1/2 äpple, skalat och i tärningar
  • Sabayonne
  • 4 äggulor
  • 2 tsk vittvin
  • 2 msk hovmästarsås

Tärna ner laxen och blanda den med lök, dill och äpple. Smaksätt med salt. Fördela i 4 st utstickningsformar - pressa. Vispa ihop äggulorna med vinet och sätt det på mellanvärme och vispa konstant tills den blir en tjock kräm. Tag bort från värmen och fortsätt vispa lite. Har du för hög värme så är det lätt att det blir ”äggröra”. Blanda i hovmästarsåsen och slå allt över laxtartar. Gratinera i ugn på 250 grader.



Tips: Mixa lite kavring med smör och torka i ugn till det blir krispigt god konsistens till rätten. På bild ligger det med fänkålscrudité.


Recept: Krister Dahl, Executive Chef på Gothia Towers

Foto: Katja Ragnstam