Ägg är det nyttigaste livsmedlet – enligt svenska kvinnor

Kvinnor verkar, i högre utsträckning än män, vara medvetna om äggets unika näringsinnehåll. Enligt en färsk undersökning som Svenska Ägg låtit göra, rankar kvinnor ägg som det mest näringsrika livsmedlet, tätt följt av fisk och grönsaker.

Enligt samma undersökning anser 65 procent av både män och kvinnor att de dagligen får i sig den näring de behöver och 54 procent anser att deras matvanor är hälsosamma. När det kommer till att ranka de mest näringsrika livsmedlen skiljer det sig åt mellan män och kvinnor, där kvinnorna anser att ägg är nyttigast medan männen rankar grönsaker högst. 

– Flera studier visar att vi svenskar är mycket intresserade av kost och hälsa – kvinnor i högre utsträckning än män. Det kan säkert vara anledningen till att kvinnor också känner till äggets unika näringsinnehåll. Det ger oss också en indikation om att gamla missvisande uppfattningar kring att kolesterol är skadligt för hälsan, äntligen börjar att försvinna, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare för branschorganisationen Svenska Ägg. 

Äggfrukost - utan dolda sockerfällor 

Allt fler experter går nu ut och varnar för att vi äter för mycket socker. Nästan hälften av alla svenskar äter för mycket socker enligt WHO. Och det är lätt att få i sig mycket socker utan att känna till det då det finns många dolda sockerfällor. Det är inte ovanligt att en helt vanlig svensk frukost innehåller cirka 15 teskedar socker. 

– Väljer man en äggfrukost får man i sig i stort sätt alla näringsämnen som kroppen behöver, förutom c-vitamin, utan något onödigt socker. Näst efter bröstmjölk är ägg den mest kompletta naturliga näringskällan som finns. Det gör mig glad att se att framförallt kvinnor känner till äggets näringsfördelar, nu gäller det för oss att övertyga männen också, säger Astrid Lovén Persson.