Ny rapport: Grönt ljus för det svenska ägget

Det svenska ägget listas som ett av de bästa valen i Världsnaturfonden WWF:s "Köttguiden 2019".

Det har gått tre år sedan WWF lanserade den förra versionen av Köttguiden och sedan dess har förståelsen och engagemanget för hållbarhets- och klimatfrågor ökat rejält samtidigt som köttkonsumtionen minskat.

I den nyligen publicerade rapporten ligger fokus på chark och ostprodukter. Genom att märka olika matvaror med grönt, gult respektive rött ljus illustreras vad man som konsument bör välja ur ett hållbarhetsperspektiv. Svenska ägg tillhör de livsmedel som får grönt ljus och därmed lyfts fram som ett bra och klimatsmart val medan WWF rödlistar exempelvis italiensk mozzarella, cypriotisk halloumi och grekisk fetaost.

Köttguiden granskar produkterna utifrån fem kriterier: klimat, biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika.

WWF:s trafikljusmodell

Grönt betyder: Ät ibland. Välj varor med grönt ljus om du äter kött, ost eller ägg.

Gult betyder: Var försiktig. Utmaningar finns inom miljö och/eller djurens välfärd - var försiktig med varor i denna kategori.

Rött betyder: Varning. Det finns risk för mycket hög påverkan på planeten - undvik eller ställ högre krav på varor i denna kategori.

Här kan du läsa "Köttguiden 2019" i sin helhet.

 

 

  • Branschorganisationen Svenska Ägg
  • Klustervägen 13
  • 590 76 Vreta Kloster
  • Telefon +46 73- 823 0890
  • Besöks- och leveransadress:
  • Klustervägen 13
  • 590 76 Vreta Kloster