Aktuellt


Fynd av fågelinfluensa hos svanar

Fågelinfluensa har upptäckts hos två döda knölsvanar som hittats på Djurgården i Stockholm. Svanarna skickades in till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som rutinmässigt kontrollerar upphittade döda fåglar. Svanarna har troligen dött av andra orsaker. Man har hittat ett flertal svanar som dött av blyförgiftning i Stockholm denna vinter. Men två av svanarna bar även på den typ av fågelinfluensa som cirkulerat i Europa sedan i höstas, H5N8. Denna typ av virus smittar inte människor utan är en fjäderfäsjukdom.

Läs mer »


Fortbildningsdagar

Svenska Äggs producentråd inbjuder till fortbildningsdagar, i samarbete med projekt Djurvälfärd.

Läs mer »


Årets Omläggare korad på Ekogalan

Johan och Jenny Granefelt på Jussö Gård i Skillingaryd i Småland utsågs på torsdagen till Årets Omläggare på Ekogalan i Stockholm. Under 2014 ställde de om sin konventionella hönsgård till KRAV.

Läs mer »


Ny sammanställning av forskningsläget för ägg som livsmedel

Den 13 december började en ny lagstiftning gälla som gör det enklare för allergiker att välja rätt mat både i butik och på restaurang. Ett av de 14 livsmedel som finns på Livsmedelsverkets lista är ägg. Christer Rosén, disputerad inom livsmedelsteknik och knuten till Lunds universitet, har gjort en sammanställning av aktuell forskning om ägg.

Läs mer »


Ny högpatogen fågelinfluensa i Europa

5 november upptäckte man ett utbrott av den högpatogena fågelinfluensan, av varianten H5N8, på kalkoner på tyska östersjökusten. I helgen upptäckte man ett nytt fall i Nederländerna, nära Amsterdam. Man har även hittat ett fall i Yorkshire, Storbritannien. Hur viruset har spridits är man inte säker på men man kan inte utesluta att det sprids med vilda fåglar. Därför har Jordbruksverket beslutat att höja beredskapen i Sverige till skyddsnivå 2. Det innebär att alla fjäderfä måste hållas inomhus.

Läs mer »


Äggets Dag på fredag den 10 oktober

På fredag är det Äggets Dag och det firas över hela världen. Andra fredagen i oktober uppmärksammar vi världens bästa livsmedel lite extra!

Läs mer »


Dags för årets Kontaktdagar

Den 6:e och 7:e november är det dags för äggnäringens stora höstsamling, i år på Örenäs slott i Glumslöv, Landskrona. Då möts representanter från hela branschen för att diskutera, umgås och, inte minst, ha trevligt!

Läs mer »


Sverige nu fritt från Newcastle

Det återstående övervakningsområdet med anledning av Newcastleutbrottet i Östergötland hävdes den 6 augusti i Motala.

Läs mer »


Newcastleutbrott i Östergötland

Äggproducenter i Östergötland har under de senaste veckorna drabbats av Newcastlesjuka. Hittills är det tre utbrott i trakterna av Norrköping, Linköping och Motala.

Läs mer »


Ny styrelse och nytt producentråd

På årsstämman den 22 maj 2014 valdes en ny och större styrelse. I anslutning till stämman valdes också ett nytt producentråd.

Läs mer »


Grattis Åsa och Thomas!

Åsa och Thomas Orrenius har i dagarna blivit till utsedda till Årets spjutspetsar. De driver ekologiskt lantbruk på Alvastra Kungsgård i Östergötland och har bland annat 18 000 ekologiska värphöns. Än en gång, stort grattis!

Läs mer »


Årsstämma 22-23 maj i Skövde

Svenska Äggs årsstämma hålls den 22-23 maj 2014 i Skövde på Billingehus. Möt upp och ta vara på möjligheten att påverka hur din organisation på bästa sätt ska kunna jobba för dig och den svenska äggnäringen. Välkomna!

Läs mer »


Extrastämma 8 april i Jönköping

Styrelsen i Svenska Ägg kallar medlemmarna till extrastämma för att genomföra en stadgeändring. Framförallt är det antalet ledamöter i styrelsen som behöver ändras, för att möjliggöra de förändringar som föreslås av organisationsgruppen.

Läs mer »


Nordiska näringsrekommendationer blir svenska

Nordiska näringsrekommendationer blir svenska De nya nordiska näringsrekommendationerna har antagits som de officiella näringsrekommendationerna även för Sverige. Detta meddelade Livsmedelsverket för några veckor sedan. De nya näringsrekommendationerna bygger på systematiska genomgångar av den senaste forskningen kring bland annat fett, kolhydrater, D-vitamin och olika matvanors effekt på hälsan. Över hundra forskare från hela Norden har deltagit i det omfattande arbetet.

Läs mer »


Intresset för gårdsförsäljning ökar

Märit och Lennart Andersson är äggproducenter och driver Håle Lantbruk i Västergötland. Deras stall består av 31 500 frigående höns inomhus, som producerar cirka 10 miljoner ägg per år. Håle lantbruks gårdsförsäljning av ägg har ökat och de tror att det finns en trygghet i att veta var livsmedlet kommer ifrån och att ”känna” producenten. Kunden är också intresserad av hur produktionen går till.

Läs mer »


Salmonellabekämpning i Sverige firar 60-årsjubileum

Vill du kunna fortsätta äta löskokta ägg och göra hemgjord glass? Se till att det är svenska ägg du har i kylen. Svenska ägg är nämligen garanterat salmonellafria.

Läs mer »


Fortbildningsdag med tema Vaccination

Den 3:e december är återigen dags för en kursdag om vaccination, denna gång i Skövde.

Läs mer »


Äggmärkning

Sverige anses ha den mest ambitiösa djurskyddslagstiftningen i världen. Det innebär en hög djurvälfärd och säker äggproduktion.

Läs mer »


Ägg – en proteinkälla med låg klimatpåverkan

Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Naturvårdsverket har sammanställt utsläppen av växthusgaser för några produkter för de olika EU-länderna. Ägg och torra baljväxter är de proteinkällor som har lägst klimatpåverkan enligt rapporten.

Läs mer »


Vitamin D – ett vitamin som det behövs mer av

Christer Rosén är äggexperten som arbetat med livsmedlet i 15 år och även doktorerat inom livsmedelsområdet. Nu har Christer skrivit en rapport som sammanställer vad forskningen säger om ägg.

Läs mer »


 

Foto, toppbild: ©Mocktail/Sara Hertzman Persson