Aktuellt


Vitamin D – ett vitamin som det behövs mer av

Christer Rosén är äggexperten som arbetat med livsmedlet i 15 år och även doktorerat inom livsmedelsområdet. Nu har Christer skrivit en rapport som sammanställer vad forskningen säger om ägg.

Läs mer »


Ägg och sill hör midsommaren till

Krister Dahl, executive chef på Gothia Towers, har tagit fram ett oemotståndligt sillrecept inför midsommaren 2013. Överraska nära och kära med matjessill vänd i pepparrot, ”potatiskaka” gjord på pressad färskpotatis och ägg samt brynt smör.

Läs mer »


VILL DU VETA MER OM MÄRKNING AV ÄGG?

I EU ska alla ägg vara märkta på samma sätt, för att man ska kunna se hur de är producerade och i vilket land de är producerade.

Läs mer »


Importerade salmonellaägg hittade i Sverige

Salmonella har hittats i ägg som importerats från Lettland. Nu varnar Svenska Ägg allmänheten för risken att drabbas av salmonella när man äter importerade ägg.

Läs mer »


Kom i gång i sommar!

Missa inte Svenska Äggs specialsajt Kom i gång i sommar. Där hittar du konkreta träningstips för sommaren, smarriga äggrecept av stjärnkocken Krister Dahl, medryckande träningslåtar och nyttiga fakta om ägg och protein.

Läs mer »


Äggsmart-tävlingen avgjord

Grattis Sara, Oscar och Erling! Surfplattan från Samsung kommer lagom till jul.

Läs mer »


Ägg sänker blodfetter och vikt

Ät tre ägg om dagen och du går ner i vikt. Dessutom sänks dina blodfetter och du för högre andel nyttigt kolesterol i blodet. Det visar en ny amerikansk studie.

Läs mer »


Ägg delade ut ägg på Äggets Dag

Den 12 oktober firades Äggets Dag runt om i landet. Svenska Ägg bjöd tusentals svenskar på äggpåsar i morgonrusningen, något som var mycket uppskattat.

Läs mer »


Höga foderpriser hotar svensk äggnäring!

Den svenska animalieproduktionen har under senare tid drabbats svårt av höjda foderpriser, det slår också hårt mot Sveriges äggproducenter. Om inte priset på ägg höjs och äggproducenterna får mer betalt av handeln för sina ägg hotar dramatiskt sämre lönsamhet och i värsta fall konkurser.

Läs mer »


82–åriga Ingrids spenat- och laxomelett i Svenska Äggs vårkampanj

Ett av recepten i äggkartongerna i maj är en spenat- och laxomelett komponerad av Ingrid Nilsson i Göteborg. Med denna enkla och utsökta omelett vann Ingrid tredje pris i Folkmästerskapen i omelett den 24 februari 2012, där Svenska Ägg var medarrangör.

Läs mer »


Tre av fyra serverar ägghalvor på påskbuffén

Påsktraditionerna är starka i Sverige. Framför allt äter vi kokta ägg i olika former. Hälften av alla svenskar äter kokt ägg till frukost på påsken och 38 procent dukar fram kokta oskalade ägg på påskbuffén. Allra vanligast är det att äta kokta ägghalvor med någon form av topping.

Läs mer »


Svenskarna fördubblar sin äggkonsumtion under påsken

Påsken är en högtid då vi svenskar fullkomligt frossar i ägg. Normalt sett äter svensken i genomsnitt drygt ett halvt ägg om dagen, eller knappt 207 ägg per år. Under påskveckan ökar svenskarnas konsumtion av ägg med det dubbla, då konsumerar vi totalt 2000 ton ägg. På påskaftonskvällen kulminerar äggkonsumtionen, då beräknas det gå åt sex miljoner ägg i timmen.

Läs mer »


Folkmästerskap i Omelett

I dag den 24 februari arrangeras folkmästerskapen i Omelett 2012. – Omelett är en enkel vardagsrätt, men med omsorg, teknik och bra råvaror blir den en gastronomisk upplevelse, säger tävlingsledaren Anders Arnell.

Läs mer »


Astrid Lovén Persson, ny verksamhetsledare på Svenska Ägg: Laga din mat med många ägg

– Det svenska ägget är ett fantasiskt livsmedel och den ökande konsumtionen av dessa nyttiga ägg är glädjande. Många människor väljer ägg av hälsoskäl. Att det är enkelt att tillaga goda måltider med ägg på dygnets alla tider kan vara ett annat skäl till att svenskarna äter allt fler ägg. Det säger Astrid Lovén Persson som sedan den 1 januari 2012 är ny verksamhetsledare för branschorganisationen Svenska Ägg.

Läs mer »


Besjälad äggman utsedd till Årets Äggföretagare

Håkan Andersson utsågs till Årets Äggföretagare 2011 vid Svenska Äggs höstmöte i Linköping den 28 oktober 2011. Med stor hängivenhet har Håkan Andersson under ett helt yrkesliv ägnat sig åt höns och ägg och hans företag Svenska Lantägg AB är i dag ett av Sveriges största äggpackerier.

Läs mer »


Tre finalister till Årets Äggföretagare 2011

– Tre värdiga finalister har vaskats fram till den slutliga omröstningen av Årets Äggföretagare 2011. Alla tre har under många år, på olika sätt, medverkat till den svenska äggnäringens positiva utveckling till ett av världens främsta äggländer när det gäller livsmedelssäkerhet och djuromsorg, säger Charlotte Norrman-Oredsson som är ordförande i Svenska Ägg.

Läs mer »


Äggets Dag 2:a fredagen i oktober!

Äggets Dag firas varje år runt om i världen. I år är Äggets Dag den 14 oktober och detta är alltså dagen då ägget hyllas med bland annat äggfestivaler, konstutställningar och recepttävlingar. Håll utkik efter vad som händer i din stad och hembygd.

Läs mer »


Dags för Årets Äggföretagare

Nu är det dags för nominering av heta kandidater till Årets Äggföretagare 2011. Vem och vilket företag förmedlar en positiv bild av äggnäringen och det svenska ägget? Kort sagt, vilket företag är i dina ögon värt att nomineras?

Läs mer »


Byt ut vitaminpiller mot ägg för bättre träningsresultat

Efter julens frossande i godsaker och nyårets löften om ett mera hälsosamt liv, är det många som känner sig redo att börja ta itu med träningen.

Läs mer »


Glad västgöte utsedd till årets äggföretagare

Med sitt glada humör och goda hand med hönsen är äggproducenten Sten-Sture Stensson ett föredöme för hela branschen. I dag utsågs han till Årets Äggföretagare 2010.

Läs mer »


 

Foto, toppbild: ©Mocktail/Sara Hertzman Persson