En klassisk brunchrätt med pocherat ägg, serverat på bröd med hollandaisesås och knaprigt bacon eller skinka.
Receptet hittar du i ”Kökets viktigaste råvara”, ladda ner den här.
Låt äggen pocheras, eller sjuda, i en smakrik tomatsås med lök, paprika och spiskummin. Strö över koriander och njut av den tunisiska äggrätten.
Receptet hittar du i ”Kökets viktigaste råvara”, ladda ner den här.
Ägg i moln är snyggt och gott. Sätt ugnen på 225˚C. Skilj äggvitorna från äggulorna. Spara de hela äggulorna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Forma moln av äggvitorna på en plåt med bakplåtspapper och gör en grop för äggulan. Sätt in plåten mitt i ugnen ca 3 minuter. Ta ut plåten och lägg på äggulorna, sätt in plåten igen mitt i ugnen ytterligare 3-4 minuter. Salta och peppra. Servera med tillbehör du gillar eller ät som de är.
Löskokt ägg med skurna rostade brödstavar att doppa med. Knäck av äggtoppen och doppa de rostade brödstavarna i det löskokta äggets rinniga gula. För lite extra glamour kan du klicka lite rom på ägget.
Skotska ägg är ett kokt ägg inbakat i köttfärs och med frasig panering. Det är en brittisk klassiker.
Att pochera ägg är ett av de snabbaste och enklaste sätten att tillreda ägg med finess. Ett tips är att använda riktigt färska ägg. Då är vitan fastare och ägget håller lättare ihop under pocheringen.
Till en portion behöver du:
Gör så här:
Tips:
Lägg försiktigt över ägget på en bit hushållspapper för att ta bort överskottsvatten.
Har du överblivet ris kvar från gårdagens middag? Stek upp det med till exempel ärtor, vitlök och paprika. Knäck ägg över rätten och rör runt.
Klassisk äggröra på allra enklaste vis, med smör, grädde och ägg. Servera till helgens frukost eller brunch!
Äggröra är ett enkelt, gott och snabbt sätt att tillaga ägg! Bara att smaksätta efter egen smak.
Till en portion behöver du:
Gör så här:
Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Stek i stekpanna på svag värme i till exempel smör- och rapsolja. Rör lite med en stekspade några gånger. Har du grönsaksrester, lite skinka eller annat kvar i kylskåpet är det perfekt att svepa in i en omelett.
Stek ägget lite lätt – bara på ena sidan – så att gulan fortfarande är lite lös. Det kallas sunny side up eftersom ser ut som en sol. Vill du hellre ha ett helt genomstekt ägg så steker du det på båda sidorna.
Vill du ha en mjuk och krämig gula så kan du steka ägget lite mer på ena sidan och sedan vända det i stekpannan och steka ägget helt hastigt på andra sidan. Det kallas over easy.
Stek äggen på ena sidan i stekpanna, stäng sedan av plattan och lägg på ett kastrullock. Låt stå tills ägget är klart.
Det finns silikonformar som kan användas för att skapa roliga former på de stekta äggen. Kanske vill du servera ägghjärtan på Alla hjärtans dag? Eller äggstjärnor till brunchen? Använder du gjutjärnspanna går det bra med vanliga pepparkaksformar.
Skär ett hål i en brödskiva och rosta brödets båda sidor i en stekpanna med lite olja. Knäck ett ägg i hålet och täck stekpannan med lock i cirka 5 minuter eller tills ägget stelnat.
När du tränar är det extra viktigt med protein, den här smoothien är perfekt efter ett träningspass. Mixa en banan, en dl frysta hallon, två ägg och tre dl naturell yoghurt/kvarg i en mixer. Häll upp i glas och servera genast.
Prova den här proteinkicken direkt efter träningspasset!
Kokta oskalade ägg kan förvaras 5-7 dagar i kylskåpet. Med förkokta ägg är det enkelt att fixa frukosten, lunchmackan eller bara äta det som det är – perfekt som mellanmål!
KONTAKT
Branschorganisationen Svenska Ägg
Klustervägen 13
585 76 Vreta Kloster
Telefon +46 73- 823 08 90
kansliet@svenskaagg.se
hej@svenskaagg.se
Besöks- och leveransadress:
Klustervägen 13
585 76 Vreta Kloster