Om PFAS, hönsfoder och ekologiska ägg

Bakgrund:

  • PFAS1 är ett samlingsnamn för en stor grupp syntetiskt framställda naturfrämmande ämnen, som av olika anledningar finns i miljön. Den kan nå djur från olika källor; till exempel vatten, utemiljö, innemiljö och foder. PFAS finns tyvärr överallt i vår miljö, på grund av utsläpp/föroreningar, bland annat i dricksvattnet på flera håll i landet.
  • Den 1 januari 2023 införde EU nya regler gällande kontroll av gränsvärden av bland annat PFAS i livsmedel, bland annat kött, fisk och ägg. Ansvarig kontrollmyndighet är Livsmedelsverket som från och med 2024 inkluderat PFAS i sitt provtagningsprogram och under 2025 redovisas de första resultaten. Samtliga prover visar på värden långt under gränsvärdet för ekologiska ägg.
  • Branschorganisationen Svenska Ägg har sedan 2016 provtagit ägg för dioxiner och PCB:er, från och med 2024 inkluderas också PFAS. I provtagningen ingår fyra olika PFAS-grupper: PFOS, PFNA, PFOA, PFHxS. Resultaten från dessa provtagningar visar hittills på halter av PFAS-ämnen långt under gränsvärdet.

 

Livsmedelsverkets slutsatser:

  • Enligt Livsmedelsverket är de mycket låga halter av PFAS som påvisats i ekologiska ägg inte alarmerande och enligt Livsmedelsverkets bedömning behöver man inte undvika ekologiska ägg.
  • Enligt Livsmedelsverket bidrar konsumtionen av ekologiska ägg inte mycket till den totala exponeringen av PFAS-ämnen.
  • I de fall där PFAS-ämnen upptäckts i ekologiska ägg anses fiskmjöl vara främsta källan.
  • Fiskmjöl, som finns i ekologiskt foder, är en viktig proteinkälla för ekologiska höns. Proteinbrist kan innebära en risk för hönans hälsa och välbefinnande. En minskning eller uteslutning av fiskmjöl kräver därför grundlig konsekvensutredning och fullvärdig ersättning från annan proteinkälla.

 

Pågående arbete kring foderfrågan samt alternativa foder:

Tillsammans med andra aktörer i livsmedelsbranschen pågår olika projekt för att hitta alternativa proteinfodermedel, för att minska ner på fiskmjölet.

  • Fiskmjöl avsett att användas i svenskt ekologiskt foder har låga nivåer av PFAS, varje batch provtas för att säkerställa detta.
  • Fler fiskmjölssorter från källor med låg förekomst av PFAS finns, men är ännu inte godkända enligt certifieringen för ”hållbart fiske”.
  • Alternativet rena aminosyror är inte godkänt enligt EU-ekoreglerna.
  • Branschorganisationen Svenska Ägg har via en skrivelse till Jordbruksverket hösten 2024 uppmanat myndigheten att verka för att EU ska tillåta rena aminosyror i ekofoder. Jordbruksverket anser dock inte att det är möjligt att få EU att ändra ekoregelverket.
  • Gränsen för inblandning av fiskmjöl i ekofoder ses över, med målet att sänka nivån. Äggbranschen arbetar för att fasa ut och hitta alternativ till fiskmjölet, utan att riskera hönans hälsa.
  • Alternativa fodermedel som exempelvis musslor, insekter och mykoprotein kan bli aktuellt framöver.
  • Branchorganisationen Svenska Ägg står i kontinuerlig kontakt med myndigheterna (Livsmedelsverket och Jordbruksverket) och foderföretagen.

Frågor/kontakt:

Om PFAS-ämnen, gränsvärden och provtagningar – kontakta Livsmedelsverket.
press@slv.se eller https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press

Om ekologiska livsmedel – kontakta KRAV:
https://www.krav.se/press/


1
PFAS = Perpolyflourerade alkylsubstanser
PFAS-föreningar är beständiga organiska föreningar som avstöter vatten, smuts och fett. Föreningarna används till exempel i kosmetika, inredningstextilier, teflonstekpannor och förpackningsmaterial för livsmedel. Användningen av föreningarna har numera begränsats, men på grund av deras beständighet förekommer PFAS-föreningar fortfarande i vissa livsmedel. PFAS-föreningarna kan försvaga immunförsvaret och störa hormonsystemet.

Mer information om PFAS:

Perfluorerade alkylsubstanser
Gränsvärde för PFAS i livsmedel