Informations- och demonstrationsaktiviteter om ökad djurvälfärd för lantbrukets djur
Uppdrag inom Informations- och demonstrationsaktiviteter om ökad djurvälfärd för lantbrukets djur
Medel beviljades av Jordbruksverket 2022 och ska slutredovisas senast sista december 2024.
Uppdraget består av tre olika delar eller aktiviteter som tillsammans bildar en helhet.
- Forum djurvälfärd
- Nulägesanalys 2023
- Sammanställning och paketering av svenska och internationella forskningsresultat
De tre aktiviteterna omfattar flera ämnesområden, såsom
- Fjäderdräktens renhet och kondition
- Djurens hälsa, parasiter och sjukdomar
- Hantering vid avlivning och slakt
- Fothälsa
- Inhysningsformer, stallmiljö och stallklimat
- Foder och utfodring
- Djurvälfärd i samband med utevistelse
- Biosäkerhet och smittskydd
Förutom värphöns och äggproduktion ingår även unghönsuppfödningen i upplägget. Inom de planerade aktiviteterna har vi tagit upp frågor som rör ovanstående områden. Dels i den enkätundersökning som ingår i nulägesanalysen, dels i samråd med forskare och experter som vi har mött. Även i de artiklar kring djurvälfärd som har publicerats kommer dessa ämnen vara i fokus. Alla dessa parametrar är viktiga för värphönsens och unghönsens välbefinnande och välfärd.
Forum djurvälfärd
I begreppet Forum djurvälfärd ingår gränsöverskridande möten med forskare och vetenskaplig expertis (SLU, SVA), rådgivare, produktionsutvecklare och producenter för att tillsammans finna lösningar på aktuella produktionsrelaterade problem. Kontakterna mellan äggnäringen och forskare behöver utvecklas och vårdas, utgångspunkten är att tillämpad forskning är viktigt för en fortsatt positiv utveckling av djurvälfärden inom svensk äggproduktion.
Vid möten med forskare har aktuella frågeställningar i branschen diskuterats, vad som är aktuellt att ta upp i nulägesanalysen samt vad som är relevant att fokusera på inför den vetenskapliga litteraturgenomgången.
Nulägesanalys 2023
Målsättningen med denna del av uppdraget var att följa upp de nulägesanalyser som genomfördes 2010 och 2015 samt för att belysa aktuella problemställningar inom djurvälfärdsområdet 2023. Resultat från nulägesanalysen ger ett underlag för att upprätta strategier och handlingsplaner för att utveckla djurvälfärden inom svensk äggproduktion under kommande år. Vi har också fångat upp erfarenheter ute i praktiken, som leder till bättre djurvälfärd och som kan förmedlas till andra producenter.
Analysen har genomförts som intervjuer med enkätfrågor som underlag, antingen på plats, via telefon eller digitalt möte.
Rapporter från nulägesanalyser:
Nulägesanalys 2015 Nulägesanalys 2010 Nulägesanalys 2023
Vi de tidigare utförda nulägesanalyserna ingick inte unghönsuppfödningen, den involveras nu 2023.
Sammanställa och paketera ny kunskap
Det finns en hel del resultat från tillämpad forskning samt vetenskapliga studier inom Sverige och internationellt inom området välfärd för värphöns och unghöns. Projektet har samlat in relevant kunskap och förmedlat via artiklar i tidningen Fjäderfä till vår målgrupp.
Aktuella och intressanta resultat kommer också presenteras vid olika branschmöten, fortbildningskurser eller vid rådgivningstillfällen. Vi har tidigare jobbat framgångsrikt med demonstration på gård, men med tanke på AI-utbrotten med en kvarstående rädsla för att träffas på gårdar, valde vi nu bort gårdsbesök.
Sammanfattningsvis
Nulägesanalysen kan ses som kärnan i detta uppdrag. Resultaten kommer att diskuteras vid möten med forskare och experter.
– Vad vet ni inom detta specifika område? – Finns det möjlighet att utföra någon typ av studie kopplat till detta?
Utförandeperiod: 2022 – 2024
Ansvarig för upphandling och genomförande: Svenska Ägg