Den rosa checken på äggskalet visar att äggen är certifierade och kontrollerade enligt Certifierad Svensk Äggkvalitet.
Ett certifierat svenskt ägg, med den rosa checken på skalet, kan spåras genom hela kedjan från ägget i butik till gården där det är värpt. Ett certifierat ägg med den rosa checken är kvalitetssäkrad i alla led – från hönan ut till butik. Märkningen garanterar att hanteringen uppfyller Sveriges hårda krav inom djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, smittskydd och produktkvalitet. Hela produktionskedjan skapar dessutom jobb i Sverige. Svenska ägg har många goda mervärden.
Ägg är naturligt rikt på vitamin A, vitamin B12, vitamin B2, biotin, vitamin D, vitamin E, fosfor, jod, klorid, niacin, vitamin B5 och selen.
Varje ägg som säljs i butiken går att spåra ända tillbaka till den gård där äggen har producerats. Äggen delas in i fyra grupper och märks med kodsiffrorna 0-3 enligt nedanstående. Klicka på länkarna för att läsa mer om de olika produktionsmetoderna.
0 = Ekologisk produktion
1 = Utehöns
2 = Frigående inomhus
3 = Inredda burar
På varje ägg finns också angivet från vilket land ägget kommer. Det framgår av bokstavskombinationen, där SE står för Sverige. När ägget är stämplat med SE är det med andra ord värpt av en svensk höna.
De sista siffrorna i koden på äggskalet visar vilken äggproducent som har producerat äggen. Om äggproducenten har flera stall kan märkningen även visa från vilket av stallen som äggen kommer från. Detta är en frivillig märkning. Stallet anges i så fall med den sista siffran (efter bindestrecket).
Om samtliga led i produktionskedjan är certifierade enligt Svensk Äggkvalitet får ägget märkas med den rosa checken.
Livsmedelsverket har kontrollansvar för livsmedelsanläggningar och äggpackerier. Nedan hittar du en lista över några de största anläggningarna i Sverige. Varje anläggning har ett SE-nummer som ska anges på äggförpackningen. På företagens webbsidor finns i vissa fall en förteckning över de äggproducenter som levererar ägg till det specifika packeriet. Om det inte finns, kan du alltid kontakta packeriet och fråga.
Kod | Packeri | Länk |
---|---|---|
SE 001 | Dava Foods (Lantägg) | www.davafoods.se |
SE 007 | Kronägg | www.kronagg.se |
SE 008 | Norrlandsägg | www.norrlandsagg.se |
SE 012 | KG:s Ägg | www.stjarnagg.se |
SE 016 | Gotlandsägg | www.gotlandsagg.se |
SE 020 | Thuressons Hönseri | www.stjarnagg.se |
SE 034 | Västkustägg | www.stjarnagg.se |
SE 037 | Byns Gårdar | https://bynsgardar.se/ |
SE 048 | Adelsö ägg | https://adelsoagg.se/ |
SE 049 | Alsbo Ägg | www.alsboagg.se |
SE 070 | Närke Ägg | https://www.narkeagg.se/ |
SE 101 | Ekne Gård | https://eknegard.se/ |
SE 102 | Torggummans Ägg | torggummansagg.com/ |
SE 107 | Sjömarkens Ägg | https://www.godaägg.se |
SE 199 | Norrlandsägg | www.pellelisa.se |
SE 6096 | Klöverbergsgården | www.kloverbergsgarden.se/ |
Här hittar du de branschriktlinjer som gäller för svenska äggpackerier.
Certifieringen med den rosa checken innebär att svenska ägg är ett säkert och tryggt livsmedel.
Den svenska äggbranschen tar ett gemensamt ansvar för hela produktionskedjan och uppfyller alla de
specifika kriterier som leder fram till ett certifierat ägg. Här nedan ser du några av kriterierna i korthet.
KONTAKT
Branschorganisationen Svenska Ägg
Klustervägen 13
585 76 Vreta Kloster
Telefon +46 73- 823 08 90
kansliet@svenskaagg.se
hej@svenskaagg.se
Besöks- och leveransadress:
Klustervägen 13
585 76 Vreta Kloster