Här är några tips på koktider, olika sätt att steka ägget på och lite förvaringstips. Testa vatten- och snurrtestet, det hjälper dig att bedöma om ägget är färskt och om det är kokt!
Ett stekt ägg med rinnig gula får du genom att smälta smöret på medelhög värme i en stekpanna med ett genomskinligt lock.
Knäck i ägget när smöret inte längre fräser.
Häll i vatten när vitan stelnat lite och sätt snabbt på ett lock.
Ångan tillagar ägget uppifrån medan ägget fortsätter att stekas underifrån.
Precis när äggulan täcks av ett vitt hölje är gulan fortfarande rinnig.
Vill du ha en fastare gula? Då ska du vänta någon minut till.
Konsten att koka ett ägg är för vissa lätt som en plätt, medan andra ägnar mycket tid åt att experimentera för att få det perfekta resultatet. Utgå från de här tipsen och du blir en solklar mästare på äggkokning.
Låt aldrig vattnet stormkoka, det ska bara sjuda.
Låt ägget bli rumstempererat före kokning. Om det har förvarats i kylen finns det risk att skalet spricker när det möter det varma vattnet.
Sätt på din timer. Nedan hittar du förslag på koktider.
(3–11 minuters koktid av ett medelstort ägg)
3 minuters ägg: Vitan och gulan är lös. Ett 3-minuters ägg kan användas i emulsioner som ska bli extra krämiga.
4 minuters ägg: Nu är vitan lite fastare men fortfarande lös. Äggulan är lös och rinnig. Kan blandas ner i en pasta för ett krämigt resultat.
5 minuters ägg: Nu är vitan lite mer fast. Gulan är rinnig och lös.
6 minuters ägg: Det perfekta frukostägget? Vitan är fast, gulan är rinnig i mitten.
7 minuters ägg: Ett ägg med en fast vita, men fortfarande med en relativt rinnig gula.
8 minuters ägg: Ett perfekt hårdkokt ägg? Vitan är fast, gulan är fast men krämig.
9 minuters ägg: Nu är både vitan och gulan fasta. Passar till exempelvis klassikern hackat ägg till sill och brynt smör.
10 minuters ägg: Nu är ägget nästan helt hårdkokt, gulan är nästan helt ljusgul.
11 minuters ägg: Hårdkokt med ljusgul gula. Längre koktid leder ofta till att gulan blir lite torr och mjölig.
Förvaringstemperaturen har störst inverkan på äggets hållbarhet. Ägg som förvaras i kylskåp, med den spetsiga änden nedåt, håller sig färska i minst två månader. Du märker på lukten (och smaken) om ägget har blivit skämt och därför bör kasseras.
Ägg binder ihop färsen, så att den inte faller isär. I köttfärslimpa, köttbullar eller pannbiff knäcker du ner hela ägget i färsen och rör om. Använder du enbart äggulan blir färsen lite mer porös, använder du bara äggvitan blir färsen fastare och lite hårdare.
Livsmedelsverket skriver i sitt forum Mat & Hälsa att ägg är jättebra mat och en bra källa till jod, selen och fettlösliga vitaminer som till exempel vitamin D, men att det alltid är bra att äta varierat. Det finns inga specifika rekommendationer från Livsmedelsverket om en maxgräns för hur många ägg barn eller vuxna kan äta per dag.
Den höga proteinhalten i ägg gör att de fungerar perfekt som bindemedel. När ägg värms upp koagulerar proteinet och gör att bakverk, såser och rätter (som till exempel köttbullar och pannkakor) hålls ihop. Ägg används även till många former av degar och i viss typ av pasta och nudlar. Enbart äggvita används i många bakverk som till exempel maräng, marshmallows och macarons.
Ja, men inte i sitt skal eftersom skalet då spricker och gulan blir seg. Ägginnehållet kan däremot slås upp och röras samman för att sedan frysas.
Om ett kokt ägg är svårt att skala kan det bero på att ägget är alltför färskt. Tänk på det om du planerar att servera ägghalvor på julbordet eller påskbuffén – köp gärna äggen lite tidigare så blir förberedelserna enklare. Skalningen underlättas också om du kyler ägget direkt efter kokning.
Äggvitor går utmärkt att frysa och har lång hållbarhet. Du kan använda dem till att baka maränger, mousser och suffléer.
Är du tveksam och undrar hur färskt ditt ägg är? Då kan du kolla detta genom att lägga ägget i ett glas med vatten. Om ägget sjunker till botten är det ofta ett tecken på att det är färskt, om det börjar flyta så är ägget troligtvis äldre. Men det säkraste sättet att avgöra om ägget är färskt och ätbart är att använda näsan – du märker helt enkelt på lukten (och smaken) om ägget har blivit skämt och därför bör kasseras.
Hur vet du om ett ägg i kylskåpet är kokt eller inte? Testa genom att snurra ägget på ett plant underlag. Om ägget snurrar jämt är det kokt, om det snurrar ojämnt är det rått.
I Sverige används inga syntetiska färgämnen i hönans foder. Äggen får sin gula färg ifrån framför allt tagetes och paprikapulver som finns i hönans foder. Hönor som kan gå ute och picka gräs får ofta en gulare gula.
KONTAKT
Branschorganisationen Svenska Ägg
Klustervägen 13
585 76 Vreta Kloster
Telefon +46 73- 823 08 90
kansliet@svenskaagg.se
hej@svenskaagg.se
Besöks- och leveransadress:
Klustervägen 13
585 76 Vreta Kloster