Här har vi samlat siffror, kuriosa och fakta om ägg och äggätande. Visste du att vi i Sverige äter i snitt 5,3 ägg per vecka?
I vilka länder äter man mest ägg? Här hittar du topp 5-listan!
Sverige ligger någonstans i mitten av ägglistan; vi äter cirka 213 ägg per person och år (Källa: Jordbruksverket 2024). Om vi ökar vår äggkonsumtion lite till kanske vi kan ge de ledande äggätarländerna en match?
I genomsnitt äter varje svensk 5,1 ägg under en vecka. 9 av 10 anser att ägg är användbart och enkelt att tillaga.
Under påskveckan äter vi svenskar i runda slängar 70 miljoner ägg, vilket är en ökning med cirka 50 procent jämfört med en ”vanlig” vecka.
Lite förenklat kan man säga att de svenska föräldradjuren lägger befruktade ägg som ruvas och kläcks av ett av två svenska kläckerier. Kycklingarna föds därefter upp i unghönsstallar och när de är ca 16 veckor levereras unghönsen till äggproducenter runt om i landet. När de är ca 18 veckor gamla börjar hönorna producera ägg.
Ägget består av ett kalkskal, en vita och en gula. Gulan hålls på plats i ägget med hjälp av äggvitesnoddar. Nyansen på gulan kan skifta lite beroende på vad hönan har ätit. Om hönan ätit t.ex. gräs, nässlor eller klöver ger det ägget ofta en gulare gula. Om gulan är lite mer orange så har fodret innehållit karoten, som till exempel finns i morot.
Olika hönsraser lägger olika mängd med ägg. En duktig värphöna kan lägga mer än 300 ägg på ett år. Det är oftast den vita hönan som värper de vita äggen, medan andra raser kan värpa bruna, ljusblå eller gröna ägg.
Unga hönor värper mindre ägg, medan äldre hönor värper större ägg.
När den unga hönan börjar lägga ägg, kan det hända att hon av misstag släpper två äggulor på samma gång, vilka då hamnar i ett och samma ägg.
Cirka 25 timmar. Det som tar längst tid att bilda är skalet. Det tar ca 20 timmar.
Äggen i butiken finns i storlekarna XL, L, M och S. De små äggen värps av unghöns och har lite tjockare skal. De största äggen värps av lite äldre hönor. Medelvikten för ägg är ungefär 58 gram vilket också motsvarar ett medelstort ägg. Lagar du mat efter recept så brukar de vara skrivna efter medelstorlek på ägg, alltså 53-63 gram eller ett Medium-ägg.
På ett kilo går det cirka 16 medelstora ägg.
Ja, men det påverkar inte smak eller kvalitet. Däremot bör du hålla lite försiktigare i de större äggen. Alla äggskal är uppbyggda av lika mycket kalcium oberoende av storlek. Det betyder att de större äggen har något tunnare skal än de mindre och därför är lite skörare.
Äggskalet består i huvudsak av kalk. Det behövs lika mycket kalk till ett stort äggskal som till ett litet och därför är stora ägg skörare i skalet. Äggvitan innehåller 90 procent vatten och 10 procent ren protein. Äggproteiner har en sammansättning som kan utnyttjas till nästan 100 procent av kroppen. Vitan är olika tjock i olika delar av ägget, tjockast är den i äggsnoddarna som hjälper till att hålla gulan på plats. Gulan är det egentliga ägget. Den innehåller alla de näringsämnen som behövs för att bilda ett nytt liv, kycklingen.
KONTAKT
Branschorganisationen Svenska Ägg
Klustervägen 13
585 76 Vreta Kloster
Telefon +46 73- 823 08 90
kansliet@svenskaagg.se
hej@svenskaagg.se
Besöks- och leveransadress:
Klustervägen 13
585 76 Vreta Kloster