Vill du veta ännu mer om ägg?
Här har vi samlat information och inspiration om svenska ägg.
En undersökning om attityder till, kunskap om och konsumtion av svenska ägg.
Svenska ägg är säkra, näringstäta och klimatsmarta. I den här broschyren kan du läsa mer om spårbarhet, certifiering, Från Sverige-märkningen och det hållbara kretsloppet i den svenska äggproduktionen.
En rapport om svenska ägg från Svenska Ägg (2019).
Den här rapporten belyser äggets näringsinnehåll, proteinets uppbyggnad, mattrender, svenska mervärden och mycket mer.
I den här broschyren finns en sammanfattning av den livscykelanalys som genomfördes av RISE mellan november 2019 och augusti 2020. Den svenska äggproduktion har på cirka 10 år sänkt äggets klimatavtryck med 25 procent. Ägg har både ett lågt klimatavtryck och ett högt näringsdensitetsindex.
Ägg är ett superlivsmedel som innehåller nästan alla näringsämnen som vi människor behöver för att växa och må bra. Förutom fullgoda proteiner och viktiga fettsyror finns merparten av alla vitaminer, mineraler och antioxidanter i ägg. Det enda som saknas i ägg är vitamin C och kolhydrater. Dessutom har ägg en extra effektiv form av D-vitamin, vilken har visat sig ha fem gånger så hög aktivitet jämfört med det D-vitamin (D3) som ofta anges i livsmedel.
Nyfiken på hur man äter ägg runt om i världen? Här är några exempel på goda äggrätter från olika länder.
När du väljer svenska ägg får du mycket gott på köpet. De svenska äggen har grönt ljus som klimatsmart råvara från Världsnaturfonden (WWF). Här finns en kort sammanfattning av några av den svenska äggproduktionens mervärden.
Den här 24-sidiga broschyren innehåller recept, inspiration, fakta och tips med kökets kanske viktigaste råvara, en riktig stjärna som ändå är lite av en doldis: Det svenska ägget.
Hur äter vi våra ägg och vad blir nästa äggtrend? 2022 utsågs ägg till Årets restaurangråvara. Vi tar pulsen på äggätandet just nu.
Här är en sammanfattning av undersökningen ”Attityder till ägg”, som Ipsos genomfört på uppdrag av branschorganisationen Svenska Ägg perioden 11/1-16/2 2022.
Del 2.
Utgå från de här tipsen och du blir en solklar mästare på att koka ägg.
Den här 20-sidiga receptbroschyren innehåller recept av Mattias ”Fredagskocken” Larsson på goda rätter med ägg. Allt från päronpaj och pavlova till stekta äggnudlar, amerikanska pannkakor och ägg Florentine.
Vad tycker svenskarna om ägg? Här är några av siffrorna från branschorganisationen Svenska Äggs attitydundersökning 2022. Den visar att ägg förknippas med gott, enkelt och användbart och ett livsmedel som är proteinrikt och hälsosamt. 86 procent äter ägg flera gånger per vecka.
Del 1.
Stekning. En stekpanna, lite smör eller rapsolja och några ägg är egentligen allt du behöver för att fixa en god måltid. Här är några tips på stekta ägg!
Har du koll på svenska ägg? Här är en sida (A4) med kluriga frågor som du kan använda till att testa dina kunskaper, utmana familjen eller kolla vad kompisarna i skolan vet. (Svaren finns längst ner på sidan.)
Det här är roliga frågor som du kan använda för att utmana vänner, familj, skolklassen eller arbetskompisarna på en faktaspäckad tipspromenad (10 sidor, A4). Perfekt till påsk eller andra högtider!
KONTAKT
Branschorganisationen Svenska Ägg
Klustervägen 13
585 76 Vreta Kloster
Telefon +46 73- 823 08 90
kansliet@svenskaagg.se
hej@svenskaagg.se
Besöks- och leveransadress:
Klustervägen 13
585 76 Vreta Kloster