Hållbart protein till fjäderfä

Hållbart protein till fjäderfä

Svenska Ägg har, tillsammans med KRAV och Föreningen för ekologisk fjäderfäproduktion, ansökt om innovationsstöd inom EIP-AGRI.

I ett första projekt har stöd sökts och beviljats för att ”Bilda grupp”.

Från 1 januari 2027 ska ekologiska värphöns utfodras med ett foder där råvaror av jordbruksursprung är ekologiska till 100 procent. Idag tillåts en mindre andel konventionellt producerat protein av vissa specifika fodermedel, eftersom det inte finns som ekologiskt i tillräcklig mängd. Här måste nya alternativ fram. Det animaliska proteinet som behövs för att nå upp till rätt aminosyrasammansättning är främst baserat på fiskmjöl idag, men tyvärr är spridningen av miljögifter så utbredd att allt fiskmjöl innehåller PCB, dioxin och PFAS, även om halterna varierar. Idag finns inget alternativ med motsvarande eller bättre sammansättning, som också är ekonomiskt gångbart för producenterna. Målsättningen med projektet är att tillgängliggöra en helt ny produkt på marknaden. Den planerade innovationen är ett koncentrat av proteinråvaror, med en helt ny sammansättning, som bidrar till bättre djurvälfärd hos ekologiska höns, ett bättre klimat och förbättrad konkurrenskraft.

I ett första steg, genom det här projektet, har en grupp bildats. Där ingår rådgivare från Svenska Ägg och Föreningen för Ekologisk Fjäderfäproduktion, forskare från SLU, regelexperter från KRAV, foder- och foderingrediensföretag samt äggproducenter.

Ansökan beviljades 2024-07-01 och projektet pågick till om med 2025-03-31. Det ser i dagsläget ut som att ett projekt som fortsättning kan genomföras med start 2026, med ett annat stöd från Jordbruksverket.

 

Projektperiod: 2024-07-01 till 2025-03-31
Projektägare: Svenska Ägg
Samarbetspartner: KRAV samt Föreningen för ekologisk fjäderfäproduktion
Finansiering: Stödet är från den strategiska planen 2023-2027 och finansieras delvis av pengar från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
Projektledare: Lisa Schneider